Zeka Vakfı. TZV. Belki de çok zeki olduğumuzdan kullanmadığımız bu yeteneğimizle ilgili, çok ciddi çalışan bir vakıf olduğunu biliyor muydunuz?


5 dakika


Zeka’nın da Vakfı olur mu? Evet olur, olmalı ve de çok şükür ki var.

Gerçekten zeki milletiz vesselam. Hatta üstün, pratik ve duygusal bir zekaya sahibiz. Ancak konu kullanmak olunca, öğretmenlerin velilerine dediği gibi; zeki ama mizacı tembel; kullanmıyor şeklinde bir yapımız var sanırım.

Zeka (2)

E kullanılmaya kullanılmaya da ışıltısını yitiriyor olması çok normal…

Zeka dediğin gerçekten nedir ki?

Aslında bir çok yeteneğin, uyumlu çalışmasının sonucu olarak ortaya çıkan yeteneklerin birleşimi olarak verilmiş tarif.

Düşünme, akıl yürütme, algılama, kavrama, muhakeme etme, öğrenme, öğrendiğinden yararlanabilme… Yeni durumlara uyum sağlayabilme, sonuç çıkarma, çözüm yolu bulabilme yeteneklerinin tümünün oluşturduğu güç birliği!

Yaşasın zihin gücü

Duygusalı, analitiği, matematiği, dili, pek çok çeşidi var, her geçen gün bir yenisini daha duyuyoruz. Duygusal Zeka (EQ) ve Çoklu Zeka Kuramları bambaşka yazıların konuları olsun. Ancak psikologların zekayı kategorilere ayırmış olduğunu biliyor muydunuz; Yaratıcılık, kişilik, bilgi ve akıl…

Zeka (1)

Yaratıcılık, kişilik, bilgi ve akıl.

  • Düşünsenize, hepimiz çok akıllıymışız da bilgimiz yokmuş. Ne komik olurdu. Etraf ukala dümbeleklerinden (*) geçilmezdi sanırım. Gerçekten “bizi gibi cahiller bizi” olmaz mıydı? (A hatta tıpkı, Aziz Nesin‘in dediği gibi hani.)
  • Yada aklımız tam da kişiliğimiz yokmuş mesela. Böyle eksik zekalı olsaydık! Kimin kayığında olursak ona kürek sallıyor olmaz mıydık? ne korkunç. (Liyakatsiz işler, emeksiz yemekler, zahmetsiz etiketler…)
  • Yaratıcılığımız var ama kişiliğimiz yokmuş filan; O zaman, hep yalan, hep dolan… (Düşünsenize fikir, emek, bilgi hırsızı da olabilirdik. Aman Allah korusun.) (Yanmayan kefenlerden, satılan boğaz köprülerine ne yaratıcı sınavlardan geçeriz aman)

Velhasıl biri eksik kalınca, ne tarafa uydurmaya çalışırsak çalışalım insanlığımız bir eksik kalıyor. Yani zeki olmak bir erdem meselesi halini almıyor mu? Ben mi yanlış düşünüyorum.

Türkiye Zeka Vakfı; TZV

TZV Logo

Vakıf 1995 yılında çalışmalarına başlamış.

Zaman bilgi zamanı. İnsan ise bilgi çağında, en önemli yatırım, hazine. Fiziksel gücün bile entelektüel güce yerini devrettiği bu dönemde; insana ve insan zihnine, zekasına çok daha fazla önem verilmesi son derece önemli bir tespit. İşte kıymetli insanlar tarafından kurulan bu vakıf tam da bu konuda ki eksikler üzerine yoğunlaşmış.

Vakıfın Etkinlik Alanları;

Zekanın Değerlendirilmesi | Bilgi Toplumu | Eğitim | Yaratıcılık ve Girişimcilik | Bilim ve Sanat | Yapay Zeka | Ar-Ge | Yazılım | Zeka Oyunları

Amaç ve hizmetlerini o kadar güzel anlatmışlar ki, hiç bir satırına dokunup bozmak, eksik bırakmak istemediğim için bağlantısını buraya ekledim.

Bence mutlaka internet sitelerini ziyaret etmeli, hatta sosyal medya kanallarından takip etmelisiniz.

Twitter | Instagram | Facebook | Linkedin | YouTube

Kitap En Güzel Hediye

Üstelik bir güzel haber daha var. Vakfın bir de marketi var. Kategorileri, özellikle çocuklar için son derece ayrıntılı hazırlanmış. 0-3 yaştan başlayıp, 8-12 yaşa kadar özel hazırlanmış kitapları sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Üstelik anne babalar ya da yetişkinler için seçenekleri de mevcut. Felsefe, matematik ya da zeka oyunlarına ait dergi ve kitaplar da başka bir alternatif. (İncelemek isterseniz -> TZV Market)


Ben onları çok sevdim, amaçlarıyla gurur duydum ve hemen naçizane paylaşmak istedim.

Ne dersiniz, üstün, pratik ve duygusal yeteneklere sahip zekamıza bir güzellik yapmak keyif vermez mi?



Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments