Sokak hayvanları bu soğukta, kar altında aç susuz kalmasın. Evlerimizde, işyerlerimizde onlar için neler yapabiliriz? Basit tariflerle…


5 dakika


Sokak hayvanları bu soğuk, karlı kış günlerinde çok daha fazla sahipsiz kalıyor. Bugün sokaktaki canlarımız için neler yapabiliriz, ona bir bakalım istedim. Unutmayalım, bu dünya hepimizin ve hiç şüphesiz onlardan sorumluyuz.

Sokak Hayvanları sahipsiz değildir!

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi 1. maddesi diyor ki;

“Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.”

Evlerimizde sıcak kalorifer peteklerinin üzerinde gerinen kediden farkı yok aslında sokaktaki canların.

Bu güzel canlar kış aylarında yiyecek bir şeyler aramak için her zamankinden fazla enerji harcarlar. Ve dolayısıyla daha çok besine ihtiyaç duyarlar. Tüyleri var diye üşümüyorlar zannetmeyin.

Unutmayın! Kışın bir köpek en çok 17 saat, bir kedi ise 6 saat aç kaldığında donarak ölür. Kuşlar da bu süre değişiyor.

Sokak hayvanları için neler yapabiliriz?

  • Ne olur onlara sırtınızı dönmeyin. Onlar bize muhtaç. Ne olur elimizden geldiğince destek olalım. Sosyal medyada takip ettiğiniz bazı güzel kalpli insan bizlere yol gösteriyor sürekli. Onları takip edelim ve lütfen bir el verelim. Hatta bu canları sevmeyenleri hiç takip etmeyelim.
  • Öncelikle araçlarımıza binerken kaputunu mutlaka kontrol edelim, şöyle bir altına bakalım. Egzoz borusunun altına minik köpekler saklanabilir. Ya da küçük bir kedi kaputunuza girebilir.
  • Onlar için barınaklar oluşturmaya çalışalım. Belki karton ya da köpüklerden evler yapabiliriz. Ya da evlerimizde kullanmadığımız yatak, battaniye gibi malzemeleri kuytu köşelere yerleştirelim.
  • Son olarak da kimlerle irtibat kuracağımızı öğrenelim. Hemen hemen bütün belediyeler bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor. 153 numaralı hattan belediye yetkililerine ulaşabiliriz. Bulunduğunuz yerlerdeki hayvan barınaklarının yerlerini öğrenin.
  • Hasta, sakatlanmış durumdaki sokak hayvanları için de ücretsiz hizmet veren çok iyi kalpli veterinerler var. Onlarla tanışın, irtibat kurun.
  • Hayvanları koruma dernekleriyle iletişim halinde olun. Mesela HAYTAP onlardan en önemlileri. Destek isteyebileceğinizi unutmayın.
  • Ve beslenme çok önemli. Su ve mama elinizden geldiğince…

Sokak Hayvanları için beslenme önerileri

Mama ve su çok önemli çok.

Önce su…

Aslında bu canlar sokaklardaki su birikintilerinden su içerler. Ancak bu sular buz tutar kışın ve o güzellikler su içemez olur. O zaman onlara su temin etme işi hepimizde. Evinizin, işyerinizin önüne su kapları koyun. Hatta bu suları sıcak indirin aşağıya, çünkü siz onu bırakıp dönene kadar buz tutacaktır nasılsa. Sonra da bu suların donup donmadığına bakın arada. Hatta bir iki damla zeytinyağı damlatırsanız daha geç donar. Ve belki bu sulara multivitamin tarzı takviyeler yapabilirsiniz. Pencerenizin kenarlarına da kuşlar için su koymayı unutmayın.

Sonra yemek…

Elbette en ideali mama alıp koymak. Ama hepimizin bütçesi maalesef her zaman buna uygun olmayabilir. O zaman ne yapıyoruz?

Kediler ve köpekler için pet şişeleri keserek mama kapları hazırlayalım. Akşamdan kalan yemekleri gözden geçirelim. İllaki yiyecekleri bir şeyler vardır.

Yoksa da mahallenizdeki kasaplarla işbirliği yapın. Kemik ve sakatatları makarna ya da ekmekle karıştırarak şahane yemekler hazırlayabiliriz.

Daha önce yaşadığım yerde sokak hayvanları çok fazlaydı ve kışın yaşayan insan sayısı oldukça azdı. Her zaman da mama yetiştiremiyordum. O zamanlar en büyük kurtarıcım et ya da tavuk bulyonlar oluyordu. Bu bulyonlarla pişirdiğim makarnalara hepsi bayılıyordu, inanın. Aklınızda bulunsun.

Ve kuşlar… Evden çıkarken elinize bir kaç parça ekmek alın. Bunları ağaçların dallarına ya da tel örgülerin en tepelerine batırın ki kuşların karnı doysun. Pencere kenarlarınıza da biraz buğday serpebilirsiniz. Hatta dün geceden kalan bulgur pilavına da bayılacaklar.


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments