Bahar temizliği için bayram öncesi biçilmiş kaftan bir zaman. Kollarınızı sıvayın, kovalarınızı doldurun. Haydi bakalım şimdi size doğa dostu bir kaç temizlik tüyosu vereceğim. Doğa dostu olmak, çevreye zarar vermemek bizim için çok önemli biliyorsunuz.
Zehirsiz Bahar Temizliği Mümkün!
Mutfağımız, banyomuz kimyasal temizleyicilerle dolu. İnanmazsanız açın bakın dolaplarınıza. O kadar çoklar ki ve titizlik uğruna o kadar bol kullanıyoruz ki hem temizlediğimiz alanlara hem kendimize hem de doğaya zarar veriyoruz. Halbuki zehirsiz temizlik mümkün. Temiz Gelecek Derneği Doğa Dostu Kendin Yap / Temizlik Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması projesi kapsamında bir rehber hazırlamış. Mutlaka bir göz atmalısınız.
Bahar temizliği için zehirsiz temizlik ürünleri
Arap sabunu
Ninelerimizden kalma demeyin. Bitkisel yağ içerikli bir sabundur. Jöle kıvamında ya da son zamanlarda sıvı formunda satıyorlar. Tabii ki bilinen bir markayı satın almalısınız. İçeriğini okuyun. Parfüm ya da gliserin eklenmemiş olsun. Evin her yerinde güvenle kullanabilirsiniz.

Karbonat
Sodyum bikarbonat. O bir mineraldir aslında. Hafif bir aşındırıcıdır. Beyazlatır, koku giderir. Eczane ve marketlerden satın alabilirsiniz. Tüm evde, hemen her yerde tabii ki özellikle mutfak temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. Buzdolabınıza ya da giysi dolabınıza ağzı açık halde koyabilirsiniz. Böylece buzdolabındaki kötü kokuları, giysi dolabındaki rutubet ya da küf kokularını yok edecektir.
Sirke
Her derde deva sirke. Üzüm ve şekerli yaş veya kurutulmuş meyvelerden yapılır biliyorsunuz. Önce etil alkol sonra asetik asit fermantasyonu ve sirke hazır. Çok güzel bir parlatıcıdır mesela. Sildiğiniz yüzey pırıl pırıl parlayacaktır.
Sabun tozu
Ufalanmış kalıp sabun. Artık hazırları da var ama evde kalan sabunları da rendeleyebilirsiniz. Çamaşır temizliğinde iyi sonuç verir. Bebeğinizin çamaşırları için birebir.
Çamaşır sodası
Sodyum karbonat adlı mineral. Yağı da çözer ve kiri de. Suyu yumuşatır, ayrıca sabunu köpürtür Klorsuz olanları alın yine de siz. Kullanırken eldiven kullanın ki elleriniz yanmasın. Beyaz çamaşırları yıkarken sabun tozuyla kullanırsanız ağartıcılardan daha iyi sonuç verir.
Boraks
Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelir. Doğal bir mineraldir. Mikropları da öldürür, mantarları da yok eder. Küfü önler. Eczanelerden ya da aktardan alabilirsiniz. Yalnız yutulduğunda zehirleyebilir, o yüzden saklama konusunda dikkat etmelisiniz.
Kendiniz yapın.
E yukarıda zehirsiz temizleyicileri saydım. Şimdi sıra geldi tariflere.

Yüzey temizleyici
Turunçgil kabuklarını atmıyoruz. Limon, portakal, mandalina kabuklarını doldurun kavanoza. Sonra üzerini geçecek kadar sirke koyun içine. 2 hafta bekletin. Sonra da temizlik şişelerinizin içine yarısına kadar bundan koyun üzerini su ile tamamlayın. Sonra temizlik kovalarınızın içine dökün paspas yapın. Ya da spreyli şişelere koyun fıs fıs yüzeylerinizi temizleyin. Her yer pırıl pırıl.
Cam temizleyici
Yarım litre su, yarım litre beyaz sirke ve bir kaç damla arapsabunu karıştırın, spreyli bir şişe ile camlarınıza sıkıp pırıl pırıl parlatabilirsiniz.
Lavabo açıcı
Her evin baş belasıdır tıkanan lavabolar. İşte size doğa dostu bir tarif. Yarım bardak karbonat, yarım bardak sirke ve 1 litre su. Karıştırın hepsini. Dökün lavaboya. 15 dakika bekleyin ve kaynar suyu dökün üzerine. Lavabonuz açıldı bile.
Yüzeyleri ovmak için
Vereceğim tarifle hem kokuları gidereceksiniz hem de yüzeylerinizi güzelce temizleyebileceksiniz. Biraz karbonat, biraz tuz ve ılık su. Ilık suyu yavaş yavaş ilave edin. Kremsi bir kıvamı olsun. Sonra istediğiniz yeri ovun gitsin. Evcil hayvanlarınızın mama kaplarını da bu karışımla ovarsanız kokuyu da yok edersiniz.
Oda spreyi
Öyle kolay ki… Yarım litre su, yarım litre beyaz sirke ve içine en sevdiğiniz esanstan 15-20 damla. Tek püf noktası çalkalayarak kullanmak.
Ve bayram temizliği İçin zehirsiz tüyolar
Öncelikle planlamanızı iyi yapmalısınız. Oda oda da temizleyebilirsiniz, katman katman da. Bu tamamen sizin alışkanlıklarınıza kalmış. Tabii size nasıl temizlik yapacağınızı anlatmayacağım. Sadece temizlik yaparken işinizi kolaylaştıracak bazı tüyolar vereceğim. Belki denersiniz.
Halılarınız ve yataklarınız için
Hele de evinizde sigara içiliyorsa ya da evcil hayvanınız varsa bana göre en iyisi hiç halı olmaması ama eğer ille de varsa bir avuç karbonatı halınızın üzerine serpin. 15 dakika bekleyin ve sonrasında süpürün gitsin. Koku da tozlarla birlikte gitmiş olacak.
Dezenfekte etmek için
Çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Çünkü çay ağacı yağı doğal antibakteriyel ve mantar önleyicidir. 25 damla yağı ve 1 kaşık kadar erittiğiniz sabun tozunu 2 su bardağı suya karıştırın ve bu karışımla yüzeyi silin. Pırıl pırıl, tertemiz, mis gibi olacak.
Ahşap temizliği için
Yarım litre bitkisel yağ ile yarım litre limon suyu ya da beyaz sirkeyi karıştırın. Ve bununla ahşaplarınızı silin. Hem bakımını yapabileceksiniz hem de temizleyeceksiniz.
Yağ lekeleri için
2 su bardağı su, 1 adet limonun suyu, 1 yemek kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı sıvı kastil sabun bir şişede karışsın. Sonra lekenin üzerine döküverin, Biraz bekleyin, sonra silin gitsin.
Koltuklarınızı silmek için
Ilık suyun içine sabun rendesi, bir kaç damla beyaz sirke ekleyin. Sabun temizlerken, sirke de pırıl pırıl parlatacak.
Mis gibi bir bahar temizliği
Evet tam da bayram öncesi mis gibi koktu evleriniz. Hem de ne kendinizi ne de doğayı zehirlemeden. Ayrıca çok fazla malzeme alacağınızı düşünüyorsunuz ama aslında çok da ekonomik. Tariflerden birkaçını yazdım ama çok daha fazlası yukarıda linkini verdiğim linkte.
Unutmamalıyız ki; Dünya için iyi ve doğal bir şeyler yapmalıyız!
#bahartemizliği #bayramtemizliği #temizliktüyoları #temizlikipuçları #zehirsiztemizlik #doğadostutemizlikmalzemeleri #temizleyicinikendinyap
0 Comments