Ağız ve Diş Sağlığı en sevdiğim konu
☺?
Şu fani ömrümün, kurumsal kısmının son 4 – 4,5 yılını Ağız ve Diş Sağlığı Sektörünün yönetim hizmetleriyle geçirdiğimi beni tanıyanlar bilir.
Hatta yeni tanıştığım bir kısım insanlar da beni “aa sizde mi dişçisiniz?” diye peşin peşin bir etiketle buluşturur.
Efendim, öncelikle düzeltmemiz gerekiyor.
- “Dişçi” değil “Diş Hekimi” ? (Buna gerçekten kızıyorlar)
- Bir de, hayır ben Diş Hekimi değilim. Geceli gündüzlü yoğun mesailerden sonra, başta diş hekimleri olmak üzere; ağız ve diş sağlığı sektöründe emek veren pek çok yakınım var diyelim.
Sağlık Ağızda mı Başlar Gerçekten?
Evet, gerçekten doğru. Sağlıklı bir bünye için güçlü kuvvetli olmamız şart, bunun için de beslenmemiz. Beslenmenin ve sindirimin ilk adımı ağız, ve buna bağlı olarak da dişler. Kısaca ağız ve diş sağlığı diyelim.
Sağlıksız bir ağızda başlayan beslenme ve çiğneme bozukluğu ile yaşanan sindirim sıkıntıları; bizleri, obezite başta olmak üzere çok çok daha riskli, pek çok hastalığa götürüyor..
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
“Dişçi Mekteb-i Aliyesi” Tıp Fakültesi bünyesinde 22 Kasım 1908 tarihinde açılmasına atfen 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimliği Günü”, 18-22 Kasım günlerini içine alan hafta ise “Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Ağız Diş Sağlığı Bilinci Nasıl Oluşturulur?
Türk Diş Hekimleri Birliği (internet sitesine buradan ulaşıp inceleyebilirsiniz.) der ki;
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’in 25. Maddesinde “ (1) Sağlık kuruluşları tarafından reklam yapılamaz. … Bu mecralar yoluyla yapılan bilgilendirme ve tanıtımlar, hastayı ilgili sağlık kuruluşuna doğrudan veya dolaylı biçimde yönlendirecek içerikte olamaz.
Birlikte çalıştığım ya da çalışmayıp sadece tanış olduğum o kadar düzgün, yetenekli, işini aşk ile yapan diş hekimi tanıdığım var ki. Ve Onlar bu reklam ve rekabet yasağı yüzünden, şikayet edildikleri, kendilerini ifade edemedikleri için istedikleri gibi paylaşım yapamıyorlar.
Ne güzel olurdu sürekli bir Ağız Diş Sağlığı köşemiz olsa, ve bilgi vermek isteyen hekimlerimiz yazsa, kimseye sorun olmasa..
Kişisel Bakım ve Takip
Her şeyden önce unutulmaması gereken bir kaç nokta var. Ağız ve Diş Sağlığı problemlerinin ilk ve en önemli sebeplerinin başında doğru temizlik yapmamak geliyor. Kabul edelim diş fırçalamaktan üşenen bir toplumuz. Fırçalayan azınlık grubu ise; fırçalama işini mümkün olan en kısa sürede ve çok hızlı bir şekilde hallettiği için ağzımız temiz olmuyor.
Eksik ve yanlış bakım, stresli hayatlar yüzünden diş sıkma, gıcırdatma, hoş geldin çürük, kırık, kirli ve hastalıklı dişler, diş etleri, ağız.. Sonra “diş temizliği çok pahalı, aman efendim iyi ki bir diş hekimine gittik meğer ne çok sıkıntı varmış dişlerde, protez mi olsa implant mı, aman dişsiz mi gezsek”
- Doğru, düzgün, sürekli ve yeterli diş temizliği
- Yılda en az 1 mümkünse 2 defa düzenli diş hekimi kontrolü (erken teşhis ve koruma)
- Dişlerimize, diş etlerimize ve ağzımıza iyi davranma. Aşağıdakileri yapmama!
- Sıkma,
- Koparma,
- Haddinden büyük hareketler yapma; (fındık kırmak, sivri cisimlerle kurcalamak, kimyasal deneyler vb)
Ben Diş Hekimi değilim, ama bu sektörde çalışmış, hizmet etmiş biri olarak söyleyebilirim ki, korumak tedavi ettirmekten çok çok daha ucuz. Ve teknoloji ne kadar gerçeğe yaklaşmış olursa olsun; hiç bir şey kişinin kendi dişi gibi olmaz. O yüzden ağız ve diş sağlığı bilinci gelişmek zorunda.
Belki hekimlerimiz yazamaz ancak daha fazla bilgi için; Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Toplum Ağız Diş Sağlığı birimi aşağıdaki konularla ilgili broşürler hazırlamış. – TADS BİLGİLENDİRME BROŞÜRLERİ
- Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı
- Hamilelikte Ağız Diş Sağlığı
- Özel Bakım Gerektiren Bireylerin Ağız ve Diş Sağlığına Yönelik Broşür
- Kanser Tedavisi Gören Hastalarda Ağız Diş Sağlığı
- Diyabet Hastalarında Ağız Diş Sağlığı
- İleri Yaşlarda Ağız Diş Sağlığı
- Ağız Kokusu
- Çocuklarda Görülen Kötü Alışkanlıklar Nelerdir? Dişlerde bozukluğa yol açar mı?
- Diş Gıcırtdatma
- İmplant Destekli Protezlerimizin Bakımını Nasıl Yapmalıyız?
- Dişeti Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
- Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Kronik Dişeti Hastalıkları İle Kalp Damar Hastalıkları Arasında İlişki Var mıdır?
- 10 Soruda Diş Beyazlatma
- Ortodonti Ortodonti Nedir?
- Neden Ortodontik Tedavi?
- Ortodontik Tedavi Her Yaşta Yapılabilir mi? Evet
İlgili broşürlere buradan ulaşabilirsiniz.
- Bu branşa hizmet eden tüm çalışanların,
- Ağız hijyenine dikkat eden
- Ve yetiştirdikleri nesile bu bilinci öğreten tüm sorumlu kişilerin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kutlu olsun.
Önerilen Yazı-> Diş Hekimliği Günü
Sağlıklı Yaşam kategorimize göz attınız mı?
0 Comments