Mahatma Gandhi önce Hindistan’da sonrasında ise tüm dünyada fikirleri ve tavırlarıyla örnek olmuş bir insan. Şiddet olmadan da sorunların çözümlenebileceğini gösterdiği için doğum günü olan 2 Ekim tarihi Dünya Şiddetsizlik Günü olarak belirlenmiş.

Şiddetin çözüm olmadığını öyle güzel anlatmış ki şu sözleriyle;

“Şiddet karşıtlığının ürettiği güç kesinlikle insan yeteneğinin icat ettiği tüm silahların gücünden üstündür.”

“Göze göz, dişe diş düşüncesi bütün dünyayı kör edecek.”

“Nazik yöntemler kullanarak dünyayı sallayabilirsiniz.”

 

Mahatma Gandhi inişli çıkışlı hayatındaki duruşuyla örnek.

2 Ekim 1869 tarihinde Hindu bir ailenin çocuğu olarak Mohandas Karamçand adıyla dünyaya gelmiş. İlk eğitimini Hindistan’da almış. Bir yıl Hindistan’da üniversite eğitimi aldıktan sonra devam istememiş ve bırakmış. Bulundukları eyaletin yöneticisi olan babası hukuk okumasını istediğinden İngiltere’ye gidip eğitim almış. Bunun yanında annesi sayesinde sıkı bir dini eğitim de almış ve 13 yaşında geleneklere bağlı kalarak erkenden evlenmiş. 20 yaşına geldiğinde baba olmuş üstelik. İlk avukatlık yılları başarısızlıkla geçmiş. Sonrasında o zamanlar Hindistan gibi İngiltere sömürgesi olan Güney Afrika’ya gitmiş çalışmak üzere. Ve 20 yıl burada mücadele etmiş.

Sessiz direnişleri

İngiltere’deki öğrencilik yıllarında vejetaryenliği sayesinde çok farklı çevrelerde bulunur Mahatma Gandhi. Bu çevrede tanıştığı idealist insanlar O’na farklı kapılar açar.

Sonrasında yukarıda dediğim gibi Hindistan’a döndüğünde annesinin öldüğünü ve bu ölüm haberinin O’ndan saklandığını öğrenir. Bu haber kendisini derinden üzer. Bununla birlikte açtığı avukatlık bürosunda bir türlü başarıyı yakalayamaz. Aslına bakarsanız; bir anlamda iyi ki yakalayamadı.

 

Çünkü Mahatma Gandhi’yi bu hale getiren aslında Güney Afrika’daki çalışmalarıydı.

Bir sömürgeden başka bir sömürge ülkeye, Güney Afrika’daki bir şirkete Hintli bir avukat aranması üzerine yol oraya çıkmıştı. Ve burada tam 21 yıl yaşayacaktı. Güney Afrika ayrımcılığın, siyah beyaz çatışmasının çok yoğun yaşandığı bir ülkeydi o dönemde. Bir beyaza yer vermediği için trenden atılmıştı ilk gittiğinde. Böyle bir ayrımcılıkla ilk kez tanışıyordu. Aslında sadece bir yıllığına kontrat yapmıştı şirketle. Ama tam da sürenin sona erdiği günlerde Güney Afrika’da çalışan Hintlilerin oy haklarının ellerinden alındığını öğrenmişti. Ve tabii ki geri dönmekten vazgeçti. Buradaki Hintliler için bir şeyler yapması gerekiyordu. Hintlilere haklarını anlatarak başladı çalışmalarına. Hapis yattı, liderlik etti. Orada yaşayan Hintliler haklarına kavuştu sayesinde. Ancak Afrika’daki tüm haksızlıkların önüne geçemedi. Ama orada yaşadığı yıllar sonucunda bugün hepimizin tanıdığı Mahatma Gandhi doğdu.

 

Mahatma Gandhi ağzından insanlığa öğüt niteliğinde cümleler…

Mahatma Gandhi her zaman şiddet karşıtıydı.

“Dünyanın bütün toprakları bir tek insanın kanını akıtmaya değmez.”

“Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. Alkışlar önüne kansız elle çıkınız.”

“Uğrunda ölmeyi göze alacağım birçok dava var ama uğrunda öldüreceğim hiçbir dava yoktur.”

İçinde hep insan sevgisi vardı. İnsana dair ne çok ipucu var sözlerinde. 

“Sevgi dünyadaki en incelikli güçtür.”

“Dinler aynı noktada birleşen farklı yollardır. Aynı amaca ulaşacak olduktan sonra ayrı yollar seçmemizin ne önemi olabilir?”

“Siz kendi elinizle teslim etmedikçe, kimse kendinize olan saygınızı elinizden alamaz.”

“Zayıf insanlar affedemezler. Affetmek güçlülere has bir özelliktir.”

“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür.”

Dünyanın bütün nimetleri aslında herkese yeterdi O’na göre.

“Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil”

Ve Özgürlük ve direniş cümleleri

“Özgürlük hiçbir zaman “her istediğini yapma izni” anlamı taşımamıştır.”

“Güç fiziki kapasiteden değil, boyun eğmeyen iradeden gelir.”

“Önce önemsemezler, sonra gülerler, sonra kıskanırlar, en sonunda ise yenilirler.”

“Haksızlığa sapıp bütün insanlar seni takip edeceğine, adaletle hareket edip tek başına kal daha iyi.”

“Düşünceye gem vurmak, zihne gem vurmak gibidir. Bu ise rüzgarı zapt etmekten de zordur.”

“Bizi yok edecekler şunlardır; ilkesiz siyaset, vicdanı sollayan eğlence, çalışmadan zenginlik, bilgili ama karaktersiz insanlar, ahlaktan yoksun iş dünyası ve insan sevgisini göz ardı etmiş bilim.”

“Yanlışı savunup kalabalıkları arkama katmaktansa, doğrumu savunup yalnız kalmayı tercih ederim.”

 

Mahatma Gandhi kitaplarını; incelemek, okumak,  satın almak istiyorsanız buradan gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

 


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments