Noel ağacı eski bir gelenek, Noel baba bizim topraklardan. İsa’nın doğuşunu simgeliyorlar bugün. Hristiyan dostlarımızın Noel’i kutlu olsun.


5 dakika


NOEL NEDİR? NOEL AĞACI NEDİR?

Hristiyanlar için İsa’nın doğumu. O yüzden Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş ve ya Milat Yortusu da derler adına. Her ne kadar sonradan yılbaşına atıf edilse de aslında Noel yeni bir yılı değil İsa’nın doğum gününe verilen isimdir ve Hristiyanlar için kutsaldır tıpkı bizim kandillerimiz gibi. Ve tam 25 Aralık’tadır. Noel ağacı da o güne özel süslenen yaprak dökmeyen bir çam ağacıdır ve altına hediyeler bırakılır tıpkı bizim kandillerimizde yaptığımız hayırlar gibi. Bir dip not daha Hristiyanlarda ağaç süsleme geleneği Almanya’da 16.yüzyılda başlamıştır.

AMMA VELAKİN

Biliyoruz ki biz özellikle bu topraklar tarih kadar eski olduğundan mevsimlerin dönüşü kutlanırmış her dönem. Geçen gün 21 Aralık’taki En Uzun Gece isimli yazımda da bahsettiğim gibi bugünler aslında her dönem doğa açısından kutsal kabul edilmiş.

Ve sevgili Vikipedia diyor ki; “Günümüzde Noel ağacının Pagan geleneklerinden gelen bir ritüel olduğu bilinmektedir.”

NOEL AĞACI SÜSLEMEK TARİH KADAR ESKİ…

Bu konuda Muazzez İlmiye Çığ’a kulak vermek gerekir. 106 yaşında ve yaşayan en değerli Sümerologlardan biri kendisi. Diyor ki birçok televizyon programında ve söyleşilerinde;

Muazzez İlmiye Çığ - Noel Ağacı

Çam Süslemek Türk Adetidir.

Muazzez İlmiye ÇIĞ

Türkler Müslüman olmadan çok önce çam ağaçlarını kutsal kabul ederler hatta şu an Türkmenistan sınırlarında bulunduğu düşünülen akçamın göğe kadar uzandığına inanılırmış. Dolayısıyla kutsal kabul edilmiş. Nardugan dediğimiz dönemde yani kış dönümünde süslenir, üzerlerine dilekler bağlanırmış.

Şimdi BİRİKİYORUM sayfasında da bir Dilek Ağacımız var, siz gelin dileklerinizi asın diye.


Noel ağacı diye bildiğimiz ağaç süsleme geleneği gerçekten çok eski.

Eski Çinlilerde, Mısırlılarda ve Anadolu’daki topluluklarda da hep kutsal sayılmış çünkü yapraklarını dökmedikleri için hayat ağacı olarak kabul etmişler.

Pagan adetidir ayrıca şamanlar içinde. Şamanlar göğe ulaşmak için kalıcı ağaçlar dikerlerdi ve her yıl güneşi selamlamak için kutsarlar, selamlar ve süslerlerdi.

İskandinav ülkelerinde ise evlerini kötü ruhlardan korumak için çam ağaçlarını, çam dallarını bir araya getirerek süsleyerek kullanmışlardır.

Hayat Ağacı inancı Amerika yerlilerinin çiziminde de bir Asya Türkünün işlediği halıda da karşımıza çıkıyor çeşitli kaynaklarda. Şamanlığın yani belki de en eski inanç olan doğa dininde ağaç süsleme geleneğini görüyoruz.

Çok eskilere gidersek Asya’nın tanrıçalarından biri olan ve bereketi simgeleyen Kybele ile Frigyalı genç Attis’in aşkında da rastlıyoruz çam ağaçlarına ve sonrasında bereket bayramlarında kozalakları ve çam ağaçlarının dallarını toplayıp süslediklerini görüyoruz. Mezopotamya’da eski Sümerlere ait olan Işık Ağacı’nı da merak ediyoruz.

O kadar çok yerde var ki ağaç süsleme. O kadar güzel amaçlara hizmet etmiş ki…

Ağaç Süslemesi Tarih Kadar Eski (Kaynak: Tarihlisanat.com)

HER NE OLURSA OLSUN;

İster Hristiyanlar İsa’nın doğum gününü anmak için süslesinler, ister Türkler kış dönümünde güneşin yeniden doğuşunu kutlasınlar hiç fark etmez ki…

Amaç insanları bir arada tutmak, yeşile ağaca önem vermek, hediyelerle güzelliklere yol açmak ise eğer ne mutlu insanlığa.

Bir araya geldiğimiz, güzel sofralarda buluştuğumuz, çok güzel hediyelerle birbirimizi mutlu ettiğimiz günler gelsin bir an önce. Biri adına Noel desin, bir diğeri pagan adeti. Ne fark eder.

İçimiz umut dolsun hep.


Like it? Share with your friends!

Figen DEMİRTAŞ
Sayılardan ve ünvanlarından sıyrılmış bir emekçi. Hayatın her daim öğrencisi. Kadın, anne ve yazmaya sevdalı bir hayalperest.

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments