Plastik pipet de diğer tek kullanımlık ürünler gibi bir sorun olmaya devam ediyor. Sıfır atık serimizde daha önce plastik poşet ve kompost konularını yazmıştım. Bugün de sırada kendi küçük derdi büyük pipetler var.
Bu ürünler hayatımıza yıllar önce girdi ve her yerde karşımızda. Küçük içeceklerin kutularına yapıştırılmış şekilde marketlerden evlerimize giriyor. Restoranlarda bardakların temizliklerinden emin olmadığımızda garsonlardan istiyoruz. Bebeklerimiz ve hastalarımız için kullanıyoruz. Peki ya onların atıkları?
Dünyamıza yeterince zarar verdik. Artık koruma ve hatta temizleme zamanı.
Doğaya ve sağlığımıza zararlarına bakalım önce. Sonrasında ise yerine kullanabileceğimiz ürünlere bir göz atalım.
Plastik Pipet Zararları
Bu zararları öğrendikten sonra hala plastik pipet kullanmak isteyeceğinizi sanmıyorum. Halbuki her daim elimizin altında olan ve hatta bazen eğlenceli gelen bu ürünlerden vazgeçeceksiniz.
Öncelikle bir istatistik verelim.
Aslında bu rakamlar çok da gerçek değerleri yansıtmıyor. Ama yine de olayın vehametini anlamak açısından önemli.
Son 25 yılda yaklaşık 6 milyon adet pipet ve karıştırıcının çıkarıldığı tahmin edilmektedir. Bu sayı da çevre gönüllüleri tarafından kumsallarda yapılan temizlik çalışmalarından çıkmış.
CNN’de yer alan 2018 tarihli bir habere göre ise;
“Bu ürünlerin küresel plastik kirliliğinin yaklaşık %8’ini oluşturmakta ve sahillerde kirliliğe yol açan ürün sayısının 8 milyardan fazla olduğu düşünülmekte.”
Ve zararları…
Önce insan sağlığına zararlarını sıralayalım.
- İlk önce kırışıklıklardan bahsedelim. Aynı sigara içenlerde olduğu gibi dudak çevresinde çizgisel kırışıklıklara neden olur bu plastik pipet dediğimiz şey.
- Sonrasında içtiğimiz ürün her ne ise içmeyi kolaylaştırdığı için daha fazla tüketiyoruz. Bu şekilde içtiğimiz sıvıların daha çok şekerli ve alkollü ürünler olduğunu düşünürsek fazla alımının zararlarını tahmin edebilirsiniz.
- Üçüncü olarak bu şekilde tükettiğimiz şekerli sıvılar ağız sağlığını bozar ve diş çürüklerine sebep olurlar.
- Gaz ve şişkinliğe de sebep oluyorlar. Yemek yerken hava yutmak midede şişkinliğe ve gaza sebep olur maalesef.
- Tüm bunların dışında yapıldıkları kimyasal maddeler sebebiyle kanserojen etki gösterebilirler bu ürünler.
Sırada çevremize verdiği zararlar var.
Üretildikleri malzemelerin doğada çözülme süresinin 500 yıl kadar uzun olduğu belirlenmiş çeşitli araştırmacılar tarafından. Doğaya verdiğimiz zararı düşünsenize. Sırf size eğlenceli ya da kolay geldiği için kullanıp çöpe attığınız bir plastik pipet bu kadar uzun bir süre doğada kalacak.
Daha da kötüsü bu pipetler denizlerimize oradan da okyanuslara açılıyor. Ve bizim oturduğumuz yerde kullandığımız bu çok da gerekli olmayan ürün yüzünden okyanusun ortasında bir deniz kaplumbağası ölüyor. Bu konuda 6 yıl önce yayınlanan videoyu izlemediyseniz buradan izleyebilirsiniz, vicdanınız elverirse tabii ki.
Dört bir yanı okyanusla çevrili olan Avustralya’da yaşayan dalış antranörü Kasey Turner’ın tespiti var. 20 dakikalık ilk dalışında 319 adet topladı. Aynı bölgede 24 saat sonra tekrar dalış yaptı ve 294 adet daha buldu. Bir hafta sonra ise aynı bölgeden 150 adet daha çıkardı. Bu rakamlar sadece 1 kişinin çalışması.
Plastik pipet yerine ne kullanabiliriz?
Bu ürün yerine kullanabileceğimiz alternatifler var elbette. Aslında bu ürün yerine bir alternatif ürün aranacak kadar da gerekli değil. Tabii ki hastalar kullanmak zorunda kalıyor. Onları hariç tutarsak sırf kolaylık uğruna bir plastik pipet kullanmak çok da lazım değil. Unutmayın, bu alternatif ürünleri üretmek için de hammadde gereksinimi var ve üretimleri epey pahalı. O yüzden kullanmayın bence.
Ama illaki almanız gerekiyorsa işte size alternatifler.
- Bazı zincir restoranlar bu ürünleri kullanmamak adına bardak tasarımlarını değiştirdi. Aferin diyoruz onlara. Hoş hala atık çıkaran ürünler kullanıyorlar ama kar kardır.
- Alman bir girişimci olan Wisefood, elma suyu üretiminden geriye kalan posalarla yenilebilir pipet geliştirmiş. Aklımızı ve gelişen teknolojiyi böyle faydalı ürünler için kullansak keşke her zaman. Önce kullanıp, sonra yiyebilirsiniz.
- Çelikten, camdan ya da bambudan üretilen alternatifler var. Her ne kadar tüketime karşıysak da çok ünlü markalar değerli madenlerden bile üretiyorlar. Adeta bir mücevher fiyatına satılıyor olması absürd olsa da siz çelik, bambu ya da cam olanları kullanabilirsiniz.
- En ilgi çekici olanı ise makarna pipetler. Yurtdışında epey yaygın olarak kullanıyor. Bu spagettiler kullanıldıktan sonra pişirilip yenilebiliyor. Öyle olmasa da iki aya kadar kullanılabiliyor.
Şimdi yeniden düşünün.
Evet gerçekten de şimdi başınızı ellerinizin arasına alıp yeniden düşünün. Yukarıda zararlarından bahsettik. Alternatiflerini saydık. Ancak yine yeniden diyorum ki bu plastik pipet adıyla icat edilen şey çok da lazım değil.
Gerçekten de kullanmazsak dünyanın sonu gelmez. Hatta kullanmazsak dünyanın ömrü uzar.
O zaman çıkaralım gitsin hayatımızdan.
0 Comments