Kırk Meselesi

Uzun zamandır kırk meselesi hakkında kendimi hazırlıyorum. Evet ruhumu, zihnimi, yazacaklarımı, araştırdıklarımı derleyip toparlamaya çalışıyorum zihnimde. Son derece hassas bir özenle hazırlanmaya çalışıyorum. Ve karşıma çıkanları heyecanla kabul etmenin tarifsiz bir sevincini yaşıyorum.

Bu yazı da toprağın ilk kırkı olan zemheri üzerine denk geldi. Hani berekettir ya toprak, üretmektir aynı zamanda. Toprağın bereketlenmesi ve zararlılarından arınması; tavına gelmesi için tamda lazım olan zemheri zamanıymış. Üstelik kaç gün sürüyor; evet kırk. Toprağın kırkı; zemheri!


Karantina – Kırk

Karantina, bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümü, sağlık yalıtımı. Kelimenin kökeni İtalyancadır. Ekonomisi ticarete dayanan Venedik Cumhuriyetinde, başkent Venedik’e salgın hastalık bulaşmasın diye kente gelen gemiler 40 gün şehir açıklarında denizde beklermiş. Karantina kelimesi, 40 sayısının italyancası olan “quaranta” kelimesinden gelir. ¹

Toprağın Kırkı Zemheri

Toprağın ustaları, toprağın karantina süresinden önceki zamana “karakış” diyorlar. (11 Aralık – 21 Aralık) On gün süren bu zaman, kışa geçiş olarak biliniyor.  Karantinadan sonraki elli günlük sürenin adı, Arapça 50 anlamına gelen “hamsin” Zemheri ise 21 Aralık – 1 Şubat tarihleri arasında kırk gün olan süreye verilen ad. Yılın en soğuk günlerini ifade ediyor.

Toprağın ikinci kırkı ise, nisan yağmurlarının bereketi ve temizliği ile “kırkikindiler“. O vakte saklayalım o yazımızı da. ?☔

Kaynak | Tarımsal Ekoloji | Bingöl Üniversitesi

Zemheride Sür de, Çalı ile Sür


Bilenlerin dediğine göre karakış döneminde yağan yağmur bağ bahçe ne varsa ıslatıp, toprağı yumuşatırmıştır. Zemherinin başı güz, sonu kış ve her daim ayazmış. Öyle ki insanın dişlerini sızlatan “suyu ayazlanmış” tabiri bu zaman diliminden çıkmış.

Zemheride yüzünü gösteren güneş toprağı yeşertmeye başlayıp da toprak tavına geldiği zaman çift (çüt sürmek) sürmek gerekirmiş.. Zemheri çift sürmesi; çiftçinin can damarıymış. Öyle ki; atasözü bile varmış. Zemheride sür de, çalı ile sür (Tarlanın zemheride sürülmesi ekinin iyi olması için çok önemlidir. Tarlayı dikkatli ve derin sürmek gerekir.)


Toprağın ilk kırkı – Uzun Lafın Kısası

“Zem” Arapça ‘da kış, “Harir”  Farsça ‘da uğultu olarak geçiyormuş. Zemharir tüm kışı kapsamış, zemheri en soğuk kırkı. En, tam olma halini.

Kırk tılsımlı bir sayı. Enerjisi son derece yüksek. Sayılarla ilgilenen kişilere göre; “40 Rakamı Hazırlık ve tamlık. Bereketli sayı. Zamana işaret eden 4’ün ve bilgi demek olan 10’un çarpımı.”

Olgunlaşmak için bile 40 fırın ekmek yenilmesi gerekli bizim kültürümüzde, kırklara karışmak; bir den bütün olmaya, ait olmaya delalet.

O zaman

Toprağımızın bereketi daim olsun. Çiftçimizin yüzü gülsün, üretim hep var olsun. Bir tek sokakta olanlara dokunmasın zemheri, soğuğundan hastalığından herkesi korusun.


Önerilen Yazı -> Vakıf Kültürü : Hayır Hasenat Meselesi


Like it? Share with your friends!

ilknur.tv

Efdal ve İlker'in annesi, Kerim'in kıymetlisi 1998 yılından bu yana "Kurumsal Hayat"ta yönetiyor ve organize ediyor. Sosyal Farkındalık ve Sorumluluk için, her alanda, "sanatla" çaba sarf ettiğini düşünüp; BiRiKiYOR

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Comments

comments

Powered by Facebook Comments