Ağız Tadı, Niyetleri ve Lezzeti Üstüne

0
2204
Ağız Tadı
Ağız Tadı

Ağız tadı sen ne kıymetlisin. Üstüne ne deyimler, ne sözler söylenmiş. Kimsenin tadı tuzu kaçmasın dileklerimizle, lezzetli bir okuma zamanı.


2 dakika


Ağız Tadı

Yemek karın doyurma meselesi değil!

Sofra ne önemlidir değil mi, bizim kültürümüz için? Düğünde dernekte, cenaze de ya da hiç bir kalabalığa gerek duymadan, özenle hazırlanır. Ne kadar çok özen, o kadar sevgi demektir çünkü. Yiyeceklerin pahalı ya da lüks olması değil kastettiğim elbet. Önce göze, sonra gönüle en sonunda da damağa iyi hissettirmesidir.

Damak Tadı Kültürü

O kadar önemli bir mevzu ki şu tad alma meselesi. Üstüne destanlar yazılsa az kalır.

  • Mesela bal olsa ikram edilen, zehir gibi surat varsa, şifa değil dert olur.
  • Keyifle oturulan her an, kötü bir haberle bozulur.
  • Ya da en yorgun, en halsiz halde bile, sevgi dolu bir bardak su, bir fincan kahve, kırk yıl damaktan da hatırdan da çıkmayan lezzette dönüşür.
  • Zevkle, keyifle yapılan iştir, ağız tadı.
  • Ya da görmek istemediğiniz kişi ya da durumlarla karşı karşıya kaldığınızda, yıldırım hızıyla, hemencecik kaçıveren.

Ağız, bedenin değil, ruhun giriş kapısıdır.

Yemeğin son lokması gibidir. Mesela Ramazanda tıka basa doymuşsundur da, son lokmayı o pideyle yapmaktır. Şöyle karşılıklı bir keyif kahvesi içmektir. Hatta öyle ki; Edirne’den Bursa’ya, ülkemizin her yanında “ağız tadı” olarak bilinen bir gelenek de hala yaşatılmaya devam eder. (Ağız tadı bozulmasın diye, düğün, nişan, tebrik, vb kutlanacak olaylarda, tatlı ikramlıkların hediye edilmesi.)

Ağzımın tadı yoksa, hasta gibiysem,
Boğazımda düğümleniyorsa lokma, 
Buluttan nem kapıyorsam, vara yoğa
Alınıyorsam, geçimsiz ve işkilli,
Yüzüm öfkeden karaya çalıyorsa,
Denize bile iştahsız bakıyorsam,
Hep bu boyu devrilesi bozuk düzen,
Bu darağacı suratlı toplum!
            
Oktay Rifat 

Ağız Tadı Bozukluğu, Aman Evlerden Irak!

Lezzetini, tadını, keyfini çıkararak: yani iliklerine kadar özümseyerek demek bir bakıma ağız tadı. (Ağız tadıyla, güzelce bitir yemeğini, sonra bakarız işlere)

Mecazi anlamda ise; huzurla, düzen ve dirlik içinde, rahat, güvende, içine sinerek demek. (Örnek: “Yeni evinizde ağız tadıyla oturun”)

Deyimlerle Ağız Tadı

Özellikle bizim insanımız için geçerlidir Ağzının tadını bilmek deyimi. Çünkü biz seçimleri doğru yapan, iyi, güzel nedir, ne nerede yenilir çok iyi bilen, hatta keyiflerimizin bile kahyası olan bir milletiz. Ustayız. Aman hiç tadımız değişmesin ?

Ağzına tat bulaşmak vardır mesela. Artık vazgeçemeyeceğimiz de söylenen hani. Mesela “Ağzına tat bulaştı bir kere, hayatta vazgeçmez o ettiğinden!” ? Ağzımıza hep doğru tatlar bulaşsın.

Huzursuzluk geçimsizlik durumları başladı mı ağız tatsızlığı çıkıyor maalesef. Dirlik, düzen bozulunca ya ağzının tadını kaçırıyorlar, ya da ağzının tadı bozulmak oluyor yaşadığımız. ? Kimsenin tadı tuzu kaçmasın. Dirlik, düzen, refah içinde bir hayat olsun yaşadığımız!

Bazı şeyleri tadında bırakıp, güzel şeylerin tadını çıkarmak ve hak ettiğimiz şeylerin tadına varmak olsun yazımızın iyi niyetli olumlaması.

Sözün Sonu

Umutlarınızın kabak tadı vermediği zamanlarınız olsun.

Ağzınızın tadı tuzu yerinde.

Varsın ağız tadı, geleneklerimizde ki gibi, kaçmaması için tatlı hediyelerin adı olarak kalsın.

Hepimizin huzuru, mutluluğu, refahı daim olsun.

Ağzınız tatlansın a dostlar

Facebook Yorumları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz