Geleneksel Sanatlarımızın kitap sanatları başlığı altında olan minyatür sanatı Unesco listelerinde yerini almayı başardı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Tarihi ve kültürel mirasımızı yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından minyatür bir dünya mirası olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler” dedi. (17.12.2020)
Minyatür Hakkında
Minyatür terimi, genel anlamıyla çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılmaktadır. Minyatür kelimesinin, Latince “kırmızı ile boyamak” anlamına gelen “miniare” kelimesinden türetilmiş olduğu ve daha sonra Fransızca ’ya “miniature” biçiminde geçtiği düşünülmektedir. Osmanlı dönemi kaynaklarına baktığımızda bu terimin yerine “tasvir” veya “nakış” sözcüklerinin tercih edildiği görülmektedir.
İsimler, isimler…
Minyatür; öykü, olay ya da bilgilerin resim diliyle tasvir edilmesi sanatıdır. Osmanlı döneminde; kitap resmi, nakış resmi, nakış veya tasvir olarak anılan bu sanatı icra edenlere nakkaş, müsavvir, minyatür sanatçısı, tasvir sanatçısı veya şebihnüvis denilmektedir.
Ortak Kültür Ortak Dosya
Türkiye’nin moderatörlüğünde Azerbaycan, İran ve Özbekistan’ın ortak dosyası olarak 2019 yılının Mart ayında UNESCO’ya gönderilmiş ve Paris’te 16.12.2020 tarihinde çevrim içi olarak düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 15. Hükümetler arası Komite Toplantısı’nda oy birliğiyle listeye alınmış oldu.
Türk Minyatürünün Ayırıcı Özellikleri
Türk minyatürlerinin kendine özgü belli başlı özellikleri ,
- Renklerin çoğu kez soyutlama aracı olarak düz, parlak ve gölgelerden arındırılmış olarak kullanılmasıdır.
- Sayfa kenarlarında İran minyatürlerindeki gibi ağır bir tezhibe yer verilmez.
- Minyatür sanatında genel olarak tarihî, edebi ve ilmî konular işlenirken; Türkler, çoğunlukla tarihi yansıtmayı tercih etmişlerdir.
- Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşlarını, seferlerini ve şenliklerini anlatan resimli yazmalar, diğer İslam ülkelerindeki örneklerinden ayrı olarak gerçekçi bir üslupla ele alınmışlardır.
Unesco Resmi Sitesi
Unesco beyanına altta ki butondan ulaşabilirsiniz.
5
5
4.5