Pişmaniye

2
1595
Pişmaniye
Pişmaniye

Pişmaniye tadında bir araştırma


2 dakika


Pişmaniye

Görsel | Kocaeli Valiliği Web Sitesi

Hakkında

Neler Söylenmedi ki Hakkında //

Keten Helva” bu dediler, “yok yok Çekme Helvadır olsa olsa” dediler. “Hayır hepiniz yanlış biliyorsunuz bu pamuk şekerin Türk Hali” dediler..

Bu yazı da; bir yiyenin bir yemeyenin pişman olduğu muhteşem lezzetimize gelsin.

İşte Pişmaniye. İzmit’in en önemli simgesi. Şimdiden afiyet olsun

Since 1601

Pişmaniye Rivayetlerine Başlamadan

Pişmaniye denildiği zaman, özelimde benim ilk aklıma gelen; kızımdır. Efdal.

O “Bal annesinin Pişmaniye kızıdır.

Konuşmaya başladığından bu yana, o şekilde severiz birbirimizi. O kadar kıymetli bir tatlı yani benim nazarımda..

Bir de aklıma gelen “genel” bir özellik daha var.

Pişmaniye evet İzmit’indir. Simgesidir, her bir şeysidir.

Ancak evlerden ziyade şehir dışına misafirliği gidilirken alındığı görülür. Dilerim ki, tüm dünyanın bu lezzetten haberi varken (yazının sonlarına doğru yabancı bir blog paylaşacağım) bizim evlerimize daha çok ve daha daha çok misafir olsun. Başımızın tacı, kültürümüzün simgesi olan tatlımız..

Yolu İzmit’ten Geçenlere Hatırlatma

Evet belki farklı şehirlerde, belki kendi şehrinizin yol kenarında ki tüm alışveriş merkezlerinde, yakıt istasyonlarında buna benzer tatlıları bulabilirsiniz. Ama hazır yoldan geçerken bizim pişmaniyemizi de almadan geçmeyiniz.

Günlük üretilen bu tatlı hafif olabilir ama kültürümüze kattığı değer son derece ağır

İzmit Çocuğuna Hatırlatma

Herkesler bu tatlıyı alıp alıp hediyelik götürürken biz neden bu kadar az alıyoruz ki evimize? 

Mesela neden bayramlarda çikolatanın yanında vermiyoruz. Ya da sabah kahvemizin yanına şöyle bir iki lokma. Akşam çayı da fena olmaz sanırım. 


İzmit Kaymakamlığı Der ki;

2009 yılında İzmit Pişmaniye Üreticileri, 1040 metre pişmaniye çekerek pişmaniyeyi “Dünyanın En Uzun Tatlısı” unvanı ile Guinness Rekorlar kitabına sokmuştur.

Bununla birlikte 2010 yılında ise “İzmit Pişmaniyesi” olarak “Coğrafi Tescil Belgesi” almıştır pişmaniyeniz. 

  • Bugün adına düzenlenen bir festivali, (Dilerim festival uluslararası boyutlarda tekrar hayat bulur)
  • Ses sanatçısı Sayın Erol Büyükburç tarafından bestelenen bir şarkısı,
  • “Pişman” adında bir karakteri
  • ve İzmit içerisinde bir heykeli bulunmaktadır.

Maskotu görmeyenler var mı?

Pişmaniyenin maskotu Pişman
Pişmaniye Heykeli Orduevi Mevkiinde bulunuyor.

Rivayet 1 

Pişmaniye oldukça zor bir tatlı olması nedeniyle kimi zaman kıvamı tutturulamaz ve atılır. Yapımı zahmetli olan tatlıya bu yüzden pişman tatlısı denilir. Pişmaniye ismini ise pişman tatlısını ye denilmesiyle aldığı söylenmektedir.

Rivayet 2

Çok uzun yıllar önce, Kocaeli’nde nam salmış bir tatlıcı varmış. Yaptığı tatlılar çok meşhurmuş. Yolcuların onun tatlılarını yemek için, dükkanı önünde uzun kuyruklar oluşturup beklemeleri, Baharat ve İpek yollarının geleceğine dair tehlikeye sokmuş. Bizim tatlıcı ustanın güzel mi güzel, çok şişman bir sevgilisi varmış ve tatlıcı ustanın, şişman sevgilisinden başka gözü hiçbir şey görmüyormuş. O kadar çok seviyormuş ki, yeni çıkardığı çok meşhur tatlısının ismini ‘Şişmaniyem’ koymuş. Sonunda muradına ermiş ve evlenmiş. Ancak evlilikleri sevgilisinin kıskançlıkları yüzünden, cehennem azabına dönmüş.
Tatlıcı usta uğruna tatlılar yaptığı sevgilisinden ayrılmak  zorunda kalmış. Evlendiğine  pişman olan ustamızın tatlısı da, bu olaydan sonra ‘Pişmaniye’ olarak anılmaya başlamış.


İzmitcity

Kayseri, Safranbolu, Eskişehir (Met helvası), Kastamonu (Çekme) gibi yerlerde benzeri tel helvalar olsa da hiçbiri Pişmaniyenin kazandığı lezzete ve üne sahip olamamıştır. Kimilerince de bu helvanın yapımına girişenlerin ağdaya kıvam tutturmakta karşılaştıkları güçlükler üzerine bu işe kalkışmış olmaktan duydukları pişmanlığı ifade ediyor helvanın adı. İzmitli ustaların bu pişmanlığından haberdar olmayan Anadolu’nun bir çok yöresinde ise aynı helva, tel helvası olarak biliniyor. Kandıra’da yapılan keten helvası da pişmaniyeye benzerliği ile dikkat çekicidir. Pişmaniye kadar ünlenen bir helva da Saray Helvası olup, yoğun tereyağı hissedilir.

izmitcity

Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanır. Görünüşü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla Türkçede “pişmaniye” diye söylenmeye başlandığı muhtemeldir. İlk kez Kandıralı Hayrettin Usta tarafından yapılan pişmaniye, Şekerci Hacı Agop Dolmacıyan tarafından ise pazarı sunulmuştur

Wikipedia


Original Pismaniye Recipe- The Turkish Version Of Cotton Candy


Hayatınızda pişmanlıklar yaşamamanız ama pişmaniyeyi çok sevmeniz dileğiyle ??

Facebook Yorumları

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz