Ritüel… Sabah, gece yatmadan önce… Ya da özel tarihlerde, bayramlarda… Her an için ayrı… Hayatımıza güzellikler katmak için bu haftaya güne güzel başlamamıza yardımcı olacak on örnek vereceğiz yazımızda.
Ritüel nedir?
Önce kısa bir tanım yaparak başlayalım. Sözcük Fransızca kökenli. Türk Dil Kurumu Sözlüğü‘ne göre birinci anlamı ayin, ikinci anlamıysa adet haline gelmiş.
Ritüeller daha çok dini törenlerin uygulanış şekli ya da o törenlerde yapılan şeyler olarak da kabul ediliyor. Özellikle Hristiyan dinine has bir uygulama gibi görülüyor.
Ancak artık bu anlamından epey çıkmış durumda. Günlük alışkanlıklar, yapmadan duramadıklarımız ya da yaptığımız zaman iyi hissettiklerimiz. Ben de işte, iyi hissetmek için olan anlamından bahsedeceğim. Ve bugün için sabah uyandığımızda yapacaklarımızdan. Belki ilerleyen günlerde başka başkalarını da anlatırım.
10 Ritüel
Alarm
İlk olarak alarmlar başlıyoruz. Geçen hafta erteleme hastalığını anlatırken de bahsetmiştim sürekli beş on dakika ileriye attığımız alarmlardan. Alarmınız kalkmanız gereken saatten yarım saat önce çalsın ve bağırıp çağıran sizi yataktan fırlatan bir melodi olmasın. Daha ziyade meditatif bir müzik olsun. Ya da alarmınız çalsın siz sonra böyle bir müziği açın. Daha yataktan kalkmadan mutluluk kaplasın içinizi.
Güneş
Şimdi kalkın yatağınızdan ve geçin pencerenizin önüne. Açın, bol bol oksijen girsin içeriye. Ve güneşi selamlayın. Bir kaç dakika boyunca güneşe, aydınlığa, uzaklara bakın. Bundan sonraki adımlar için bu güneşi selamlama çok önemli. Hem ışıkla yıkanacaksınız, uyanacaksınız. Hem de ciğerlerinizi dolduran oksijenle daha iyi düşünmeye başlayacaksınız.
Ve tabii ki egzersiz de ritüellerimize eklenmeli.

Gene zamansızlık bahaneniz olmasın. Hiç değilse bir kaç gerinme hareketi yapın. 2 dakika yapacağınız gerinme hareketi gece boyunca dinlenme halindeki kaslarınızı açar, kan dolaşımınızı hızlandırır. Böylece kas dokusuna oksijen göndermiş oluruz. Dolaşımı hızlandırıp zindelik kazanırız. Esneklik kazanırız ve daha iyi düşünebilmek için zihnimizi toparlarız.
Su ve bitki çayı
Tabii ki uyanır uyanmaz bir bardak suyumuzu içiyoruz. O sırada suyumuzu kaynatıp sevdiğimiz bir çayı demlemeye bırakıyoruz. Kahve çok önemli bir uyandırıcıdır. Ama sabah uyanır uyanmaz değil. Bitki çayları metabolizmayı hızlandırır. Midemizi hazırlar. O yüzden bitki çayı en iyisi. Bırakalım demlensin. Nefes egzersizi, meditasyondan ve egzersizden sonra içeceğiz kahvaltı hazırlarken.
Nefes egzersizi ve meditasyon

Keşke çok uzun vaktimiz olsa, keşke bir yerlere yetişmek zorunda olmasak da çok daha uzun sürse bu ritüel. Biliyorum hepimiz bu zamansızlıktan şikayetçiyiz. Ama yine de bir kaç dakikayı buna ayırabiliriz. Fizyoterapist Zeynep Demir nasıl nefes almamız gerektiğini yazmıştı daha önceki bir yazısında. 4’e kadar sayarken nefes alıyoruz, 7’ye kadar sayarken içimizde tutuyoruz. Ve sonra 8’e kadar sayarken üfler gibi nefesimiz boşaltıyoruz. Bunu bir kaç tekrarlasak bile yeterli. Gönül ister ki yirmi otuz dakika yapalım. Ama bu koşturma içinde bir kaç dakika sakin sakin oturup meditasyonumuzu yapabiliriz ve teşekkürlerimize geçebiliriz.
Teşekkür ve olumlama
Geldik sonraki adıma. Şahane bir melodi dinleyerek uyandınız. Kalktınız güneşi selamladınız. Buraya kadar içinize mutluluk dolmaya başladı. Şimdi tüm bunlar için teşekkür etme vakti. Kalkabildiğiniz için, aldığınız nefes için teşekkür edin kendinize, doğaya, yaradana. Sonrasında da o günün, o haftanın, zamanınızın güzel şeyler getirmesi için biraz olumlama yapın. Unutmayın “ne düşünürseniz, O’sunuz” ya da ağzınızdan çıkan kelimeler birer anlaşmadır. Hatırlayın Dört Anlaşma kitabını. Sevdiğiniz fotoğraflarla hazırlayacağınız bir görsel şölen görmek de sizi mutlu edecektir. Bu resimler size hedefinizi hatırlatacak türden olursa aynı zamanda iyi de bir motivasyon aracı olur.
Ve sırada banyo ritüeli var.
Güzel bir duş gibisi yoktur yeni güne mutlu başlamak için. Ilık bir suyla yapacağınız duş sizi arındıracak, ardından başınızdan aşağı akıtacağınız soğuk su zindelik ve ferahlık katacaktır. Tabii ki zamanınız varsa kuru fırçalama, masaj rulosu kullanırsanız tam bir şenliğe dönüşecek banyo sefanız. Güzel bir yağla vücudunuzu nemlendirin çıkınca da. Biraz da yüz yogası. Sonra şöyle bir sarılın kendinize temiz temiz. Sevin kendinizi.
Krallar gibi bir kahvaltı

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kim söylemişse şahane bir özdeyiş haline geldi. “Kahvaltıyı kral gibi, öğlen yemeğini prens gibi, akşam yemeğini fakir gibi yiyin” Kahvaltı insanı ayakta tutandır. Öğlen yemek yemek için fırsat bulamayabilirsiniz. Akşam yemeği zaten az yenmeli, çünkü yatıp uyuyacaksınız. Ama kahvaltı öyle değil. Hem de kendinizi şımartmış da olursunuz.
Vitamin, mineral desteği
Artık sabah rutinlerine eklenmesi gereken bir madde olduğunu söylüyor uzmanlar. Ben değil, diyetisyenler, doktorlar, sağlıklı yaşam koçları söylüyor. Kan değerlerinize baktırın. Ve bir doktor tavsiyesi ile başlayın. B12, magnezyum, omega, D vitamini bunlardan bazıları.
Kahvaltı ile beraber ya da öncesi/sonrasında meyve sebze suları için. Özellikle yeşil renkli suların metabolizmayı daha güzel harekete geçirdiğini söylüyorlar.
Ve son olarak planlama

Evet evden çıkmadan tüm ritüelleri bitirip giyinmeye başlamadan hemen önce dışarıda yapacağınız işleri planlayın. Sadece günlük işleri değil tabii ki. Hepimizin hayalleri, hedefleri var. İşte onlar için de planlama yapın. Bugün o büyük hayal için ne yapabilirsiniz, belirleyerek çıkın. En önemlisi tüm bunları düşünerek yüzünüzde kocaman bir gülümsemeyle bakın aynaya ve kapatın kapınızı.
Başlasın yeni gün…
0 Comments